عملکرد ضعیف پیام رسان های داخلی در زمانی که نیازشان داشتیم!
پیامرسانهای داخلی در طول قطعی اینترنت با حجم زیادی از کاربران مواجه شدند. با وجود اینکه موضوع مذکور میتوانست یک اتفاق خوب برای اپلیکیشنها باشد، اما این سرویسها به شدت عملکرد خود را از دست دادند. همراه موبایلستان باشید تا نقدی بر پیام رسانهای داخلی داشته باشیم.
یکشنبه گذشته بود که دسترسی تمام کاربران ایرانی به اینترنت جهانی قطع شد و تنها سایتها و برخی سرویسهای داخلی بودند که امکان دسترسی به آنها وجود دارد. شورای امنیت کشور بنابر صلاحدید، دستور به قطع اینترنت داده بود و در نتیجه آن میلیونها کاربر ایران هیچگونه دسترسی به سرویسهای خارجی از جمله پیامرسانهایی نظیر واتساپ، تلگرام، اینستاگرام و… نداشتند.
مطالب مرتبط:
- عذرخواهی وزیر ارتباطات بابت قطعی اینترنت و ارائه هدیه ای برای جبران حدودی مشکلات
- اتصال اینترنت ایران با کندی در جریان است
- قطعی اینترنت ۹۰۰ میلیارد تومان به کسب و کارهای فضای مجازی ضرر زد
- ثبات قیمت ها در بیش از ۱.۷ میلیون قلم کالای دیجی کالا
موضوع ارتباطات نیز در حال حاضر اغلب از بستر اینترنت انجام میشود و در طول تمام یک سال گذشته با وجود تبلیغات گسترده دولت در زمینه استفاده از پیامرسانهای داخلی، این امر چندان که باید محقق نشده بود و اغلب کاربران از سرویسهای خارجی استفاده میکردند. قطع کامل دسترسی به اینترنت باعث شد تا کاربران مجبور به استفاده از پیامرسانهای داخلی نظیر سروش، آیگپ، بله، گپ و بسیاری دیگر شوند.
از سوی دیگر این اتفاق یک چالش بزرگ برای چنین سرویسهایی به حساب میآمد و نتیجه هر چه بود، قدرت و توانایی پیامرسانهای داخلی در پاسخ به نیازهای کاربران را به آزمونی سخت میکشید.
در روزهای نخست این اتفاق بسیاری از افراد منتظر اتصال مجدد بودند و ارتباطات اینترنتی خود را محدود کرده بودند تا بعد از اتصال اینترنت، مجددا به سراغ شبکههای اجتماعی و پیامرسانهای خارجی بروند. اما با گذشت زمان و عدم اتصال اینترنت، کاربران بسیاری به سراغ پیامرسانهای داخلی آمدند. افزایش ترافیک در این پیامرسانها با وجود اینکه میتوانست یک موضوع هیجانانگیز برای چنین سرویسهایی باشد، اما تبدیل به یک واقعه تلخ شد.
با ورود حجم زیاد کاربران به پیام رسانهایی نظیر سروش، بله، آیگپ و… عملکرد این سرویسها رفته رفته کاهش یافت و به حدی رسید که تا ساعتها امکان بروزرسانی پیامها وجود نداشت. حتی گاهی در بین یک چت ساده، برخی پیامها ارسال نمیشدند و گاهی هم یک پیامی که چند دقیقه پیش فرستاده شده بود، بین پیامهای بعدی ارسال میشد. ارسال عکس و فیلم نیز که مشکلات عدیدهای را همراه داشت.
عدم اتصال، سرعت بسیار پایین، ناکارآمد بودن و بسیاری از مشکلات این قبیل، باعث شد که کاربران از سرویسهای مذکور دلسرد شوند و در واقع عدم توانایی پیامرسانهای داخلی در شرایطی که پیش آمده بود، کاملا مشهود بود. البته باید توجه داشت که این سرویسها در ساعات کم ترافیک نظیر ساعتهای ۳ بامداد تا 7 صبح از عملکرد مناسبی برخوردار بودند و میشد در این ساعات به آنها اعتماد کرد. البته باید بدین نکته نیز توجه داشت که این سرویسها قبل از این اتفاق که بار ترافیکی بسیار کمتری روی آنها بود اغلب از توانایی مناسبی برخوردار بودند و حتی از طریق آیگپ امکان تماس تصویری نیز وجود داشت. اما بار ترافیکی شدیدی که از راه رسید، عملا آنها را زیر فشار قرار داد. در طول این مدت با تستهای مداومی که انجام دادیم امکان تماس تصویری نیز در پیامرسان آیگپ وجود نداشت و در صورت برقراری نیز عملکرد کلی به هیچ وجه در حدی نبود که بتوان از آن استفاده کرد.
در این بین برخی از پیامرسانهای داخلی برای رفع مشکلات موجود و بهبود نسبی عملکرد اقدام به غیرفعال کردن برخی قابلیتهای خود کردند تا بلکه فشار کمتری را به دوش بکشند و البته خدمات بهتری ارائه کنند. از دیگر مشکلاتی که به چشم میخورد عدم ارسال پیامک فعالسازی در زمان ثبت نام بود که خود راه ورود به برخی پیام رسانها را میبست.
کانالهای خبری از جمله قابلیتهای اصلی این پیامرسانها بود که کاربران بسیاری از آنها استفاده میکردند. هرچند سرعت بروزرسانی اخبار بسیار پایین بود اما کاربران از طریق آنها میتوانستند اخبار روز ایران و جهان را تاحدودی دنبال کنند.
از دیروز عصر تاکنون حدود 76 درصد کاربران به اینترنت جهانی متصل شدند و بعد از این اتفاق، کاربران دوباره به سراغ سرویسهایی نظیر واتساپ و تلگرام رفتهاند. همین موضوع باعث شده تا عملکرد پیامرسانهای داخلی بهبود یابد.
بدون شک شما نیز در طول روزهای اخیر اگر از پیامرسانهای داخلی استفاده کرده باشید، با مشکلاتی که ذکر شد مواجه شدهاید. نظرات خود را در خصوص پیامرسانهای داخلی از طریق بخش دیدگاهها با ما و کاربران موبایلستان در میان بگذارید.
دیدگاه شما