ROOT روت کردن یا نکردن دستگاه اندرویدی، کدام بهتر است؟!
ROOT روت کردن گوشی اندرویدی چه مزایا و معایبی دارد؟! در این قسمت میخواهیم روت کردن یا نکردن گوشی هوشمند را بررسی کینم. همراه موبایلستان به ادامه مطلب بپردازید.
مطالب مرتبط:
- آموزش : چگونه قابلیت پیش نمایش تب در مایکروسافت اج را غیرفعال کنیم ؟
- آشنایی با قابلیت های فضای خصوصی (PrivateSpace) در گوشی های هوآوی
- آموزش نصب اپلیکیشن روی گوشی های هوشمند HMS هوآوی
- نگاهی به لنز ماکرو گوشی های گلکسی A51 و A71 سامسونگ
- استفاده از سری Huawei Mate 30 به عنوان تقویت کننده WiFi
تاکنون حتما کلمه روت را شنیدهاید، این کلمه برای کاربرانی که از گوشی اندروید استفاده میکنند بسیار آشناست. روت ROOT به معنی دسترسی بیشتر به سیستم عامل و تنظیمات اصلی آن و همچنین دسترسی کامل به فایل های سیستمی بوده و در کل آزادی عمل شما در تغییر تنظیمات دلخواه بسیار بیشتر میشود. اندروید به امکانات بسیار و قابلیت شخصی سازی بالا معروف است اما این تنها زمانی معنای حقیقی خود را پیدا میکنند که اندروید را روت کنید. اجازه برای دسترسی و تغییر فایلهای سیستمی کاربردها و ویژگیهای اندروید را چندین برابر خواهد کرد و میتوانید با انجام اینکار استفادهی حرفهایتری از گوشی خود کنید. در ادامه میخواهیم شما را با مزایا و معایب روت کردن آشنا کنیم. همچنین نحوه انجام این کار را آموزش دهیم.
چرا باید گوشی اندروید خود را روت کنیم؟!
روت Root در اصل به معنای دسترسی بدون محدودیت به فایلهای سیستمی گوشی و تبلت اندرویدی شماست. در اصل روت Root کردن پروسهای است که به کاربر اندروید اجازه میدهد تا کنترل همه جانبه دستگاه خود را در اختیار بگیرد. از امکانات ساده مانند رنگی کردن استاتوسبار گرفته تا تغییر انیمیشنهای سیستمی گوشی در هنگام مرور یک لیست یا باز شدن پنجرهها و غیره همگی از مواردی هستند که روت بودن گوشی را بسیار ضروری خواهند کرد. مهمترین ویژگی را نیز میتوان نصب کاستومرامها دانست که به شما اجازه میدهد تا رامهای مختلف مانند سایانوژن را در گوشی خود نصب کنید. همانطور که میدانید دلایل و مزایای زیادی برای روت کردن کردن گوشی اندرویدی وجود دارد که مهمترین دلایل آن را با شما بررسی خواهیم کرد.
1ـ برنامههای که به روت نیازمند هستند:
برنامهها و اپلیکیشنهایی بسیاری وجود دارد که برای اجرا شدن و به درستی کار کردن نیازمند روت کردن دستگاه اندرویدی هستند. تعداد این برنامههای پر کاربرد زیاد است برای مثال برنامههای DroidWall، AdBlock Plus، Dumpster، Greenify، Link2SD، Titanium Backup، Root Explorer همگی نیازمند به روت هستند. و بدون دسترسی روت Root اجرا نخواهند شد.
2ـ نصب کاستومرام:
سیستم عامل اندروید Open Source هستند که امکان توسعه آن برای همه برنامه نویسان وجود دارد. برخی از توسعه دهندگان با دریافت سورس رامها اقدام به تغییراتی برای بهبود آنها میکنند که به آن کاستوم رام میگویند. در این بین کاستوم رامها به دلیل سبکی و قابلیتهای بیشتر محبوبیت خاصی حتی فراتر از رامهای اورجینال دارد.
3ـ نصب برنامهها روی کارت حافظه:
یکی دیگر از مهمترین دلایل روت Root کردن گوشیهای اندروید، نصب برنامهها و بازیها روی کارت حافظه (SD Card) است. این کار برای گوشیهای قدیمی اندروید که حافظه داخلی کمی دارند مناسبتر است. با روت Root کردن میتوانید برنامهها و بازیها رو به صورت اجباری به کارت حافظه انتقال بدهید و فضای حافظه داخلی را آزاد کنید.
4ـ عمر باتری و سرعت گوشی اندروید را افزایش دهید:
برنامهها و اپلیکیشنهای زیادی برای افزایش سرعت و بالا رفتن عمر باطری طراحی و توسط سازندگان تولید شده است که اکثر آنها نیازمند دسترسی روت Root است. برنامههای نظیر Greenify، Amplify Battery Extender این برنامهها حرفهای تر هستند و برای عملکرد نیاز به روت کردن گوشی دارد. این برنامهها با بستن و توقف کامل پردازشهای اضافی و در پس زمینه میزان استفاده از منابع شما را کاهش میدهند و در نتیجه عمر باتری و سرعت گوشی افزایش مییاید.
5ـ تهیه نسخه پشتیبان:
حتما متوجه شدهاید که برنامههای که به شما امکان پشتیبان گیری یا Backup را میدهند نیازمند آناند که موبایل اندرویدی شما دسترسی روت Root داشته باشد، با روت کردن گوشی میتوانید از همه فایلها و اطلاعات موجود در گوشی از جمله SMS، Contact، Apps Data و یا حتی Save بازی یا فایل APK برنامهی خود را به صورت کامل بک آپ بگیرید.
6ـ حذف برنامههای از پیش نصب شده:
مطمعنا بر روی دستگاه شما برنامههای از بیش نصب شده است که مورد استفادهی شما نیست اما به دلیل نصب سیستمی نمیتوانید آن را حذف کنید. چرا که برای حذف این برنامه ها باید گوشی خود را روت کنید. پس از روت Root کردن گوشی یا تبلت اندرویدی خود با کمک برنامههای نظیر Uninstaller یا Titanium Backup میتوانید این برنامهها را حذف کنید.
7ـ سرعت پردازش Overclock گوشی خود را افزایش دهید:
تمام گوشیهای اندرویدی مشخصهای Processor Clock Frequency را دارند. تولید کنندگان معمولاً برای کاهش مصرف باتری مقدار این سرعت پردازش را در حد معمولی و نرمال قرار میدهند. اما شما با روت کردن دستگاه خود می توانید سرعت پردازش و در نتیجه سرعت عملکرد گوشی را افزایش دهید. افزایش سرعت پردازش برای زمانی مناسب است که میخواهیم یک بازی گرافیکی بر روی گوشی نصب کنیم و یا یک برنامه سنگین را اجرا کنیم.
8_ کنترل کامل گوشی خود:
کاربرانی که گوشی خود را روت کردهاند قادرند دسترسی بیشتر به فایلهای سیستمی اندروید امکان شخصی سازی و تغییراتی در گوشیهای اندرویدی داشته باشند. برای مثال شما میتوانید انیمیشن بارگزاری (Boot Animations) هنگام روشن و خاموش شدن گوشی، منوهای گوشی و آیکنهای نوار اعلان را به صورت دلخواه، کاملا شخصی سازی کنید و یا تغییر دهید.
9ـ استفاده از برنامههای هک:
تقریبا تمامی برنامههای هک و تقلب نیازمند دسترسی روت دارند. این برنامهها به دلیل کد نویسی خاص و نیاز به دسترسی و تغییر در ساختار برنامه در گوشی باید دسترسی کامل روت Root داشته باشند برای مثال شما با استفاده از برنامه SB Game Hacker میتوانید امتیاز و مراحل ذخیره شده در بازی را به دلخواه افزایش دهید و یا با استفاده از Lucky Patcher میتوانید حتی پرداخت درون برنامهای انجام دهید.
چرا نباید گوشی اندروید خود را روت کنیم؟!
همانطور که مطالعه کردید، در بالا به فواید روت کردن گوشی پرداخیتم. اما روت کردن گوشی معایبی نیز دارد که هنگام روت کردن گوشی خود باید از آن اطلاع داشته باشید. چند مورد مهم از معایب روت کردن را با هم بررسی میکنیم.
1ـ آسیب رساندن به گوشی:
روت کردن گوشیهای اندرویدی همیشه آسان نیست حتی این کار ریسک پذیر است. در هنگام روت کردن گوشی ممکن است مشکلی به وجود بیاید و یا به هر دلیل خاموش شود، ممکن است گوشی شما آسیب ببیند و حتی دیگر قابل استفاده نباشد که به آن (Brick) میگویند. (Brick) به معنی آجر شدن و بیاستفاده شدن گوشی است. هرچند این ریسک امروزه با برنامههای جدید و قوی بسیار کم شده و تقریباً احتمال آن وجود ندارد ولی به هر حال این ریسک را همواره در نظر داشته باشید.
2ـ از بین رفتن گارنتی:
هیچ تولیدکنندهای رسما از روت کردن پشتیبانی نمیکند. به همین دلیل است که هیچوقت دیوایسی در بازار نمیبینیم که از اول روت شده باشد. خیلی ساده باید بگوییم: وقتی گوشیتان را روت میکنید، با گارانتیاش خداحافظی میکنید! حتی تولیدکنندههایی مثل سامسونگ درون گوشی خود شمارنده فلش دارند که در صورت نصب برنامههای غیرمجاز، حتی اگر گوشی مجدد به حالت آنلاک یا روتنشده بازگردد، متوجه میشوند.
3ـ عدم به روزرسانی و دریافت آپدیت:
یکی دیگر از مشکلاتی که با روت کردن گوشی به وجود می آید این است که اپدیت های گوشی متوقف می شوند. برای مثال، شما دیگر نمیتوانید گوشی خود را از طریق OTA اپدیت کنید عبارت OTA مخفف عبارت Over The Air بوده و به روشی از بروزرسانی اندروید گفته میشود که به طور مستقیم و از طریق ارتباط بیسیم توسط کمپانی منبع ارائه شده و هر کاربری بدون نیاز به استفاده از هیچ لوازم جانبی خاصی قادر به استفاده از آن خواهد بود. البته میتوانید آپدیتها را بهصورت دستی از طریق دریافت فایلها و فلش کردن روی دیوایس خود نصب کنید.
4ـ کاهش عملکرد:
اگرچه روت کردن گوشی با هدف افزایش عملکرد و سرعت گوشی انجام میشود، برخی کاربران هم گزارش کردهاند که سرعت گوشی آنها بعد از روت شدن کاهش پیدا کرده است. بههرحال حتما میدانید که وقتی گوشی را روت میکنید، در سیستم عامل دیفالت گوشیتان تغییر ایجاد میکنید.
در ابتدا به مزایا و معایب روت کردن گوشی پرداخیتم. در ادامه میخواهیم نحوهی روت کردن را برای آن دسته از کاربرانی که مایلند گوشی اندرویدی خود را روت کنند را آموزش دهیم.
چگونه گوشی اندروید خود را روت کنیم؟!
روشهای بسیاری برای روت Root کردن گوشیهای اندرویدی وجود دارد. اما بیشتر این روشها برای افراد حرفهای است چرا که به دانش زیادی نیاز دارد. ولی امروزه راحتترین روش استفاده از برنامههای روت Root کننده است. این برنامهها توانایی ایجاد دسترسی روت Root برای گوشی را فراهم میکنند. دو راه برای استفاده از این برنامهها وجود دارد. برنامههایی که توسط خود گوشی اجرا شده و یا برنامههایی که باید روی کامپیوتر نصب شوند و توسط کابل، گوشی شما را روت کنند. برای انجام عملیات روت Root کردن گوشی به هر روشی شما حتماً باید گزینه USB Debugging را فعال کرده باشید. برای شروع مطمعن باشید که دستگاه شما شارژ کافی را دارد. تا هنگام انجام این عمل گوشی شما خاموش نشود.
1ـ روت کرده با موبایل با برنامهی King Root:
یکی از سادهترین روشهای روت کردن گوشی استفاده از برنامههای اندرویدی برای این کار است. برای این کار چندین برنامه وجود دراد که کار با این برمامهها تقریبا شبیه به هم هستند. در اینجا با برنامهی King Root را بررسی می کنیم که یکی از موفق ترین برنامههای روت است. پس از دانلود نرم افزار KingRoot ، این برنامه را نصب کنید. سپس برنامه را اجرا کرده و وارد محیط آن شوید و در صفحه ظاهر شده Try it را انتخاب نمایید تا وارد منوی اصلی برنامه شوید. در صفحه اصلی برنامه King Root گزینه Get now را انتخاب نمایید تا فرایند روت Root کردن گوشی یا تبلت اندرویدی شما آغاز شود. توجه داشته باشید در حین عملیات شما باید دسترسی به اینترنتی نسبتاً پر سرعت (ترجیحا از برنامههای گذر از تحریم نیز استفاده کنید) داشته باشید چرا که داریورهای مخصوص گوشی شما برای ایجاد دسترسیروت Root از سرور دریافت میشود. در این شرایط به هیچ وجه گوشی را خاموش نکنید و یا از برنامه خارج نشوید و اجازه دهید عملیات روت Root کردن به 100% برسد و مراحل با موفقیت کامل شود. توجه داشته باشید که گوشی شما در پایان این عملیات ممکن است خاموش و روشن شود. این امر طبیعی است و جای نگرانی ندارد. بعد از راهاندازی مجدد گوشی یا تبلت خود مجددا برنامه King Root را اجرا کنید. اگر گوشی شما شناسایی نشد یا بعد از کلیک روی گزینهی روت هیچ اتفاقی نیفتاد، آیپی خود را تغییر داده و بعد از اطمینان از فعال بودن آن، یک بار دیگر عملیات بالا را انجام دهید. اگر قبل از رسیدن به صد درصد پیغام خطایی مشاهده کردید دوباره عملیات را تکرار کنید. سرورهای برنامه ممکن است به دلیل شلوغی یا هر دلیل دیگری با مشکل مواجه شوند از همین رو پیشنهاد میکنیم قبل از ناامید شدن حداقل ۳ بار به برنامه اجازهی طی کردن مراحل روت را بدهید.
دیگر برنامههای حرفهای و تست شده که میتوانید برای روت کردن گوشی از آن استفاده کنید، برنامههای نظیر Framaroot ، iRoot ،vRoot ،Kingo Root ،Universal Android Root ،Z4Root ،Towel Root ،Baidu Root ،Easy Rooting Toolkit ،CF Auto Root ،Root Master ،Root Genius هتسند که میتوانید از آن استفاده کنید.
2ـ روت کرده با موبایل با برنامهی Root Genius
دومین برنامهای که توسط آن می توانید گوشی خود را تنها با یک لمس روت کنید Root Genius نام دارد که مانند مورد قبل هم از نسخهی اندرویدی و هم از نسخهی ویندوزی برخوردار است. مزیتی که این برنامه نسبت به KingRoot دارد نمایش لیستی قطعی از تلفنهای پشتیبانی شده است. معمولا در اپلیکیشنهای روت تنها شاهد نسخههای مختلف اندروید هستیم که پشتیبانی از روت آنها تایید شده است. اما این موضوع در رابطه با Root Genius متفاوت بوده و دستگاه های تست شده با ذکر نام و نسخهی اندروید در سایت این برنامه قرار گرفتهاند. از گوشیهای معروف مانند سامسونگ و سونی گرفته تا برندهای کمتر شناخته شده همچون oppo یا lenovo همگی در این لیست حضور دارند. هنگام روت از داخل اپلیکیشن اگر مدل گوشی شما شناسایی نشد یا بعد از کلیک روی گزینهی روت هیچ اتفاقی نیفتاد، یک اپلیکیشن تغغیر آیپی را اجرا کرده و بعد از اطمینان از فعال بودن آن، یک بار دیگر عملیات را انجام دهید.
آموزش روت Root کردن گوشی از طریق کامپیوتر
برای روت Root کردن گوشی اندرویدی توسط کامپیوتر باید برنامه ویندوزی را برای روت Root کردن در کامپیوتر شخصی خود نصب و راهاندازی کنید. به دلیل این که برنامه روت Root گوشی King Root برای کامپیوتر تماما به زبان چینی است و حتی پیغامها و خطاها انگلیسی نیست به همین دلیل از برنامه Kingo Android Root استفاده میکنیم. این برنامه هم بسیار قوی بوده و عملیات موفقیت آمیز روت Root گوشی درصد بالایی دارد. توجه داشته باشید که همانند روش قبل برای انجام عملیات روت Root کردن گوشی به هر روشی شما حتماً باید گزینه USB Debugging را فعال کرده باشید. ابتدا برنامه را دانلود و نصب کنید. بعد از نصب برنامه روی آیکون آن به اسم Kingo Android Root در صفحه اصلی ویندوز یا لیست برنامهها کلیک کنید و برنامه Kingo Android Root را اجرا کنید. اکنون برنامه Kingo Android Root از شما میخواهد گوشی یا تبلت اندرویدی خود را توسط کابل USB به کامپیوتر متصل نمایید. در مرحله بعد برنامه Kingo Android Root گوشی یا تبلت اندرویدی شما را شناسایی میکند و آماده اجرای عملیات روت Root خواهد بود. برای شروع عملیات روت Root کردن دیوایس اندرویدی خود روی دکمه ROOT کلیک نمایید. اکنون برنامه Kingo Android Root شروع به اجرای عملیات روت Root گوشی شما خواهد کرد. این فرایند ممکن است کمی زمانبر باشد و باید منتظر بمانید تا عملیات روت Root کردن گوشی یا تبلت اندرویدی شما به پایان برسد و 100% شود. درصورتی که عملیات روت Root موفقیت آمیز بوده باشد در پایان متن ROOT SUCCEED برای شما نمایش داده میشود و این عبارت به معنای موفقیت آمیز بودن عملیات روت Root گوشی یا تبلت شماست.
برنامههای تست شده دیگری نیز وجود دارند که میتوانید از آنها استفاده کنید. برنامههای نظیر Root Genius، King Root، One Click Root، Unlock Root، ٰSuperOneClick SRSRoot، Root Master که می توانید از آن استفاده کنید.
حالا سوالی که بیش میاید این است که آیا دستگاه اندرویدی روت شده است یا خیر! برای فهمیدن این موضوع روشهای مختلفی وجود دارد. یکی از سادهترین روشها دیدن و وجود برنامههای سوپر یوزر یا مدیریت دسترسی روت Root است. این برنامهها به نوعی سیستمی بوده و امکان حذف آن توسط کاربر وجود ندارد. پس کافی است دنبال برنامههایی با اسم Super User ، Super SU و یا King Root بگردید. در صورت وجود و مشاهده بدان معناست که دیوایس اندرویدی شما روت Root شده است و دسترسی روت Root دارد. شما بعد از نصب و اجرای این برنامه صفحه زیر را مشاهد خواهید کرد. اکنون برای چک کردن وضعیت روت بودن گوشی یا تبلت اندرویدی خود گزینه VERIFIY ROOT را انتخاب کنید درصورتی که دیوایس اندرویدی شما دسترسی روت Root داشته باشد. پیام Congratulations! Root accesses is properly installed on this device! به رنگ سبز را مشاهده خواهید کرد.
همانطور که این مقاله از موبایلستان را مطالعه کردید، تاکنون حتما کلمه روت را شنیدهاید، این کلمه برای کاربرانی که از گوشی اندروید استفاده میکنند بسیار آشناست. روت ROOT به معنی دسترسی بیشتر به سیستم عامل و تنظیمات اصلی آن و همچنین دسترسی کامل به فایل های سیستمی بوده و در کل آزادی عمل شما در تغییر تنظیمات دلخواه بسیار بیشتر میشود. نظرات خود را از طریق بخش دیدگاهها با ما و کاربران موبایلستان به اشتراک بگذارید.
مطالب بیشتری از موبایلستان بخوانید:
- آشنایی با قابلیت های فضای خصوصی (PrivateSpace) در گوشی های هوآوی
- ساعت گلکسی Watch3 و هدست گلکسی Buds Live سامسونگ عرضه شدند
- از خدمات نمایندگی بوش تا تعمیرات کولر گازی سامسونگ؛ همه را در کاراباما تجربه کنید!
- پیشرفت سریع اکوسیستم هوآوی، 1.6 میلیون نفر توسعه دهنده
- گلکسی M01 با اندروید 10 و رم 3 گیگابایتی مجوز وایفای را کسب کرد!
- شیشه UTG گلکسی Z Flip زیر پوشش محافظ پلاستیکی قرار گرفته است!