اینترنت رایگان برای اپلیکیشن شاد دانش آموزان
با شیوع بیماری همه گیر کرونا یا کوید-19 مدارس و دانشگاهها به صورت مجازی پیش رفته و وزارت آموزش و پرورش اعلام کرده که معلمان و دانش آموزان باید از سرویس اینترنتی شاد بهره گیرند. سرویسی که از اوایل سال جاری دردسترس قرار گرفته و متاسفانه دغدغه سختی برای دانش آموزان شده است زیرا این سرویس پرکاربرد رایگان نیست و برای والدین دانش آموزان و معلمان به بستری پرهزینه در مصرف اینترنت تبدیل شده است.
اگر بخواهیم تعریفی از سامانه یا همان سرویس شاد داشته باشیم، باید بیان کرد که شاد بزرگ ترین اپلیکیشن تعاملی کشور است که توسط تیم فنی همراه اول برای وزارت آموزش و پرورش پیاده سازی شده است؛ درحال حاضر با گذشت پنج ماه از شروع این پروژه ملی، بیش از 14 میلیون کاربر در این زیست بوم دیجیتال فعال هستند.
هر چه از مدارس لاکچری و خاص تهران بیشتر فاصله بگیریم و به سمت حاشیههای شهر یا استانهای محروم برویم، تبعیض و کمبود امکانات آموزشی هم بیشتر به چشم میخورد. انگار که صحبت از عرش تا فرش است.تفاوتی هم ندارد که آموزش حضوری باشد یا مجازی. در هر دو حالت این دانشآموزان محروم هستند و رنج و سختی آموزش نابرابر را با تمام وجود احساس میکنند.
در این روزهای کرونایی، آموزش مجازی هم برای خیلی از دانشآموزان و معلمان مناطق محروم دردسرساز شده است چرا که از جزئیترین و البته مهمترین امکانات تحصیل مجازی هم برخوردار نیستند. دانشآموزان در برخی روستاهای استانهای محروم، نه گوشی هوشمند و تبلت دارند و نه دسترسی به اینترنت. در چنین شرایطی آموزش مجازی در برخی مناطق محروم به حالت نیمهتعطیل درآمده است اما نکته حائز اهمیت آن است که برخی معلمان نگران افزایش ترکتحصیل دانشآموزان هستند.
در واقع شبکه اجتماعی دانش آموزان (سامانه شاد) در جهت ساماندهی آموزش مجازی دانش آموزان توسط وزارت آموزش و پرورش طراحی و اجرا شده و تاکنون در هیچ فروشگاه مجازی ارائه نشده و تنها مسیر دسترسی به شاد نشانی اینترنتی شاد دات آی آر است. شاد از یک رابط کاربری ساده جهت احراز هویت مدیر، معلم و دانشآموز، برخوردار است. دانش آموزان، معلمان و مدیران مدارس کاربران اصلی سامانه شاد هستند و بر اساس راهنمای ارایه شده در این بخش میتوانند در این سامانه ثبت نام و از سرویس آموزشی برخوردار شوند. در ابتدا مدیر مدرسه وارد سامانه میشود و اطلاعات معلمان از جمله کد ملی و شماره همراه آنها را وارد میکند.
باتوجه به گزارشها، طبق اصل 30 قانون اساسی بر تأمین وسایل آموزش رایگان تا پایان دوره متوسطه توسط دولت تأکید داشته، اصلی که سالهاست کمتر مورد توجه قرار گرفته و بخشی از هزینههای تحصیل در مدرسه بر دوش والدین دانش آموزان افتاده است.
متاسفانه کرونا همچنان در میان مردم وجود دارد و روزانه صدها نفر از مردم کشورمان جان خود را بر اثر آن از دست میدهند. همین امر مجازی بودن سال تحصیلی را به سال 99 هم کشانده است. موضوعی که مدتها کارشناسان آموزش و پرورش و والدین را به خود درگیر کرده، هزینههای اینترنت است. مسئلهای که وزارت آموزش و پرورش و وزارت ارتباطات چارهای نیاندیشه بوده و در حال حاضر شاهد رایگان نبودن سرویس آن هستیم.
بسیاری از کارشناسان معتقدند اگر سرویس پرکاربر شاد رایگان نشود، هزینه سنگینی روی دوش والدین قرار خواهد گرفت. زیرا دانش آموزان هر روز ساعتها باید به استفاده این سرویس پرداخته و پولی بودن اینترنت میتواند خانوادهها را متوجه هزینههای سنگین اینترنت کند. انتظار میرود بزودی وزارت ارتباطات که متولی امر این برنامه است، برنامهای را در نظر گیرد تا معلمان و دانش آموزان بتوانند این سامانه را به رایگان مورد استفاده قرار دهند.
همانطور که گفته شد این سرویس کاربری بسیاری داشته و عدم رایگان شدن آن هزینه هنگفتی بر دوش خانواده و معلمان قرار میدهد. طبق گفتههای محمود حبیبی؛ مدیرکل دفتر فناوری اطلاعات و ارتباطات وزارت آموزش و پرورش،” اینترنت شاد رایگان نیست و آنچه مصوب شد این است که برای استفاده از اینترنت ثابت، آبونمان ماهانه تعیین شود که هنوز هزینه آن مشخص نیست اما رقم آن بسیار اندک خواهد بود. هزینه استفاده از اینترنت همراه برای سایتهای داخلی یک سوم است و هزینه شاد هم برای معلمان و دانشآموزان یک سوم خواهد بود این اینترنت فقط برای استفاده از بستر شاد است و در صورت استفاده از نرمافزارهای دیگر نرخ اینترنت به شیوه معمول برای آنها محاسبه خواهد شد”.
اگرچه مسئولان آموزش و پرورش میگویند مذاکرات برای رایگان شدن اینترنت شاد ادامه دارد، اما تا آغاز سال تحصیلی جدید کمتر از 10 روز فرصت باقی مانده است و باید بحث آموزش دانشآموزان به عنوان یک اولویت مدنظر مسئولان قرار بگیرد.
اخیرا عادل برکم معلم در این رابطه بیان داشت: اصل 30 قانون اساسی تاکید دارد وسایل آموزش باید به صورت رایگان تامین شود و اینترنت و حتی فراتر از آن یعنی در اختیار گذاشتن وسایل آموزش مجازی باید جزو وظایف دولت تلقی شود و اگر دولت نمیخواهد زیر بار تامین ابزار آموزش مجازی برود بدیهیترین کار رایگان کردن اینترنت شاد است.
وی افزود: هماکنون اگر قرار باشد، هزینه اینترنت شاد، یک سوم قیمت محاسبه شود عملاً اتفاق خاصی نیفتاده است چون در حالت عادی هزینه استفاده از سایتهای بینالمللی سه برابر است و هزینه استفاده از سایتهای داخلی یک سوم قیمت است، اگر دولت خود را به عنوان پاسدار قانون اساسی کماکان ملزم به رعایت آن میداند اینترنت رایگان حداقل کار ممکن است. به طور کلی اگرچه آموزش و پرورش شاد را یک دستاورد برای بحث دنیای مجازی کشورمان محسوب میشود و دانش آموزان بدون پرداخت هزینه همیشه این سرویس را به کار میگیرند، اما در برخی موارد ابهاماتی وجود دارد.
یکی از مهمترین مطالبه مردم از وزارت آموزش و پرورش و وزارت ارتباطات، تامین اینترنت رایگان است. مردم هدف اصلی آنها از آموزش مجازی، تامین اینترنت برای کاهش هزینه آن است. بنابراین باید بیان داشت تا زمانی که وزارت ارتباطات و آموزش و پرورش راه حلی برای رایگان کردن هزینه اینترنت دانش آموزان نیاندیشن قطعا با موجی از مخالفت از سوی خانوادهها رو به میشوند.
نکته: ناگفته نماند طبق اعلام وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اینترنت شاد رایگان شده است.